Zonnepanelen laten plaatsen in Charleroi

Zonnepanelen zijn ontzettend populair. Ook zonnepanelen in Charleroi en in andere regio’s in Henegouwen zijn zeer geliefd. Mensen willen graag hun bijdrage doen aan een schoner klimaat. Daarbij kunnen panelen op het dak ook een flinke kostenbesparing realiseren. In deze blog leest u meer informatie over het laten plaatsen van zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is een paneel (plaat) die energie van de zon omzet in elektriciteit. Een ander woord voor paneel dat u veel tegenkomt, is PV-paneel. Dit komt van het Engelse woord PhotoVoltaic en betekent photo=licht en voltaic=elektriciteit. Een zonnepaneel is geen zonnecollector. Een zonnecollector wordt gebruikt voor het opwarmen van water, een pv-paneel produceert energie.

Hoe werkt een zonnepaneel?

In een pv-paneel zitten cellen. Dezen zijn allemaal met elkaar verbonden en vaak gemaakt van silicium. Silicium bestaat uit een dubbele laag. Als er zonlicht op komt, gaat er tussen de 2 lagen elektrische stroom lopen doordat de energie die wordt opgewekt in 1 cel, doorstroomt naar de volgende cel. Hierdoor moet u erop letten dat er geen, of niet te veel, schaduw op een paneel komt. Door de schaduw leveren niet alle aparte cellen dezelfde energie, waardoor het lopen van de energiestroom wordt onderbroken. Dit kunt u ondervangen door een bypass diode. De diode slaat de beschaduwde cellen over maar vermindert daardoor de energie opbrengst behoorlijk.

Wat hebt u nodig voor het systeem?

De panelen moeten worden gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt door middel van een omvormer. Een ander woord daarvoor is een inverter. Deze omvormer zet de gelijkspanning die het paneel levert, om naar de wisselspanning van het elektriciteitsnet. Helaas werkt dit niet als er stroomstoring op het net is, het is dus geen opzichzelfstaande leverancier van stroom. Een zonnepanelen specialist in de regio Henegouwen kan u daar uiteraard bij helpen.

Het plaatsen van de zonnepanelen

Panelen moeten schuin geplaatst worden. Dit voor het schoonspoelen door de regen, maar vooral om zo de meeste zon op te vangen. In ons klimaat krijgt men het meeste rendement uit het zonnepaneel als deze geplaatst wordt in een hellingshoek van 30° tot 40°. Op een schuin dak is dit lastiger te bereiken dan op een plat dak, waar u de zonnepanelen in een frame kunt plaatsen voor de perfecte helling. De gemiddelde oppervlakte van een paneel is 1,5 m2 waarbij u nog rekening moet houden met benodigde tussenruimte.

Onderhoud

Een pv-paneel heeft niet veel onderhoud nodig, behalve 1 keer per jaar het verwijderen van aanslag. Regen houdt de zonnepanelen goed schoon. Daarbij hebben de meeste zonnepanelen een vuilafstotende bescherming. Een paneel gaat gemiddeld 25 jaar mee, maar de optimale effectiviteit duurt maar tussen de 17 en 20 jaar. Waar u wel aan moet denken is de levensduur van de omvormer. Deze gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee en moet dus een keer vervangen worden. Bekijk ook meer tips en informatie over het onderhouden van zonnepanelen.